Skip navigation MENU

Virusscanner & back-up

Waarom beide belangrijk zijn

Over virusscanners en een back-up van uw bestanden.

Het allereerste computervirus was een stukje software dat zichzelf reproduceerde op Apple computers in 1982. Het kopieerde zichzelf naar onbesmette computers via floppydisks en deed verder niets. Echt kwaad kon dit virus dus niet doen. Tegenwoordig ligt dat wat anders en moet je bij elke e-mail opletten wie de afzender. Ook moet je opletten bij het downloaden van software of het openen van een onbekende webpagina. Op bekende websites zal er niet snel wat gebeuren maar kom je per ongeluk op een een verkeerde website dan zijn soms de problemen niet te overzien.

Er zijn nogal wat soorten virussen. Sommige varianten gijzelen uw bestanden en wordt er losgeld gevraagd. Weer andere virussen vernielen uw bestanden en bent u ze kwijt. Soms wordt er een kwaadaardig stukje software op uw computer geplaatst en domweg uw computerkracht te gebruiken voor het ‘minen’ van cryptomunten. Iemand verdiend dat geld met uw computer en uw computer wordt erg langzaam.

En dan heb je nog phishing. Ook een populaire vorm van digitale oplichting. U ontvangt een e-mail van wat lijkt uw bank of pakketbezorger. Er wordt gezegd dat er iets met uw rekening of pakketje aan de hand is en dat u de link moet volgen naar de website van uw bank of bezorgdienst. Indien u klikt op de link kan het al te laat zijn. Maar het kan ook zijn dat u op een website komt die zeer professioneel oogt en waar het alles nogmaals haarfijn wordt uitgelegd. U slikt het voor zoete koek en gaat over op actie. In de praktijk kan dit lijden tot verliezen van duizenden euro’s. Denk niet dat het u niet gebeurd. Want het kan zelfs buiten de computer om. Facturen worden uit uw brievenbus gehaald, aangepast en weer in uw brievenbus gestopt. U betaald netjes de factuur maar u betaald zonder dat u er erg in heeft een crimineel. Van Klompenburg ICT kent voorbeelden waarbij op deze manier meer dan € 60.000 buit is gemaakt. Wees dus alert!

Een virusscanner is dus belangrijk maar het biedt geen 100% garantie voor een virusvrij leven. Verliest u gegevens dan is een actuele back-up een must.

Van Klompenburg ICT helpt u graag aan beide. Wij inventariseren uw gegevens en geven een advies over het maken van een back-up en waar deze te bewaren.

Gesprek aangaan?

Wij helpen verder...

Bel of mail ons

Wij werken met en zijn leverancier van:

Microsoft | ESET | Lenovo

VKEB ICT heeft 22 jaar ervaring in de ICT branche
en helpt bij een niet functionerende printer t/m migratie naar de cloud.